آيا استرس در گرفتاري و رهایی از ویروس کرونا، نقش دارد؟
احساس استرس به خصوص، اگر موضوع، درباره چيزي جديد و خطرناکي باشد، اين حس را در شما ايجاد مي کند که اتفاق بزرگي در جريان است. بنابراين، مي تواند توانايي تاب آوري شما، در مقابل ويروس کرونا را، کاهش دهد.
راهکارهای پیشنهادی
1. آگاهي اجتماعي، در مورد بيماري کرونا مانند عکس های زیر همین صفحه و ( بهداشت فرديمانند شستن دست ها، استفاده از ماسک...، بهداشت بين فردي، مانند، پرهيز از دست دادن، روبوسي، رعایت فاصله در هنگام مکالمه و سایر رفتارها. بهداشت عموميضد عفوني کردن _ استفاده از تونل های ضد عفونی کننده با اشعه ویژه-شيوع -قرنطینه- اجتناب از سفر و رفت و آمد شهری خصوصاً صبح و عصرکه هوا سرد است- اميد به بهبود_ درمان- امکانات موجود) افزايش دهيم.آگاهی اجتماعی یکی از آیتم های هوش هیجانی است، که در دانشگاههای دنیا تدریس میشود و به دانشجویان آموزش میدهند. ما امروزه نیروهای تحصیل کرده خوبی از جمله، اساتید، معلمان و دکتر معلم هارا داریم. ما میتوانیم با فراخواندن آنها، که هم اصول و روش های آموزش را میدانند و هم مستقیماً با دانشجویان، دانش آموزان و والدین لینک هستند، آگاهی اجتماعی، برای رفع کرونا بالا ببریم. ما میتوانیم این آموزش ها را، به کوچه ها، خیابان ها و معابر عمومی، فروشگاهها برسانیم. البته در چنین مواردی هماهنگی با وزارت بهداشت و سایر نیروهای کمک کننده و همچنین رعایت پروتکل های بهداشتی یک اصل است.
2. علاقه ی اجتماعی را افزایش دهیم تا در مواقع بحران، جنس ها انبار و چند برابر قیمت نشوند و هموطنان به هم کمک کنند. در مواردی مانند کرونا 2019 فاصله ی اجتماعی را رعایت میکند. حقوق دیگران را رعایت میکند.
من معتقدم هر جامعه ای که دارای علاقه اجتماعی بالایی است، میتواند آرامش و موفقیت را در سطح بسیار بالایی به دست آورد و جوامعی که هر کس به فکر خودش هست و فقط برای خودش تلاش میکند، نمیتوان جز درگیری های روانی، بحث، جدل و من بهترم ها و تو بدتری، هرج و مرج، دزدی و غارت همدیگر و به هم رحم نکردن ها، احتکار، چیزی دیگر را انتظار داشت. خدا را شکر، این علاقه در هموطنان ما، به صورت فطری وجود دارد و بهتر است بکوشیم، آن را پویا، افزایش و گسترش دهیم.
ما انسان ها از طریق زنجیره هایی که گاهی هم قابل دیدن نیستند ولی قابل درک کردن هست، به همدیگر وصل شده ایم و از همان خلقت تولد و آفرینشمان هم به این صورت بوده ایم، اگر به وجود این زنجیره ها پی ببریم بدون شک از دست گرفتن های در زمان نیاز، کمک کردن به همدیگر و مراقب هم بودنمان هرگز اجتناب و دوری نمیکنیم. لذا بهتر است به همدیگر در مواقع بحران های فراگیراجتماعی، حوادث طبیعی و شخص کمک کنیم و همه افراد در حد توان خود، با اعمال و گفتار انسان دوستانه، علاقه ی اجتماعی را افزایش دهیم.
3 یک نکته ی بسیار مهم و اساسی در رابطه با شست شوهای مکرر و بدون دلیل این است، افرادی که زمینه ارثی وسواس دارند، این احتمال به نظر من وجود دارد که وسواس در آنها فعال یا بیدار شود. بنابراین در مواقعی که نیاز هست و طبق برنامه های وزارت بهداشت، این کار را انجام دهند. در اختلال (ocd)افراد دارای وسواس، احساس تنش و اضطراب میکنند و وقتی عمل وسواسی را انجام میدهند، اضطراب و تنش آنها کاهش پیدا میکند.
4. استرس و فشار زیاد، روی مغز، اعصاب، قلب و عروق اثر میگذارد و انسان را مستعد انواع سکته ها میکند و همچنین توان دفاعی بدن را کم میکند.
5. روز خود را درباره موضوعي دلچسب و مثبت، غير از بيماري کرونا آغاز کنيد. اين روش، به کاهش اضطراب شما کمک مي کند.
6. نقش بیدار کنندگی استرس شدید: بدانید استرس زیاد ممکن است برخی از بیماری زمینه ای را بیدار کند.
7. مسئولیت پذیر بودن:نسبت به ویروس کرونا بی تفاوت نباشید. برای رهایی از کرونا،همکاری کنید
8. منبع توليد استرس و اضطراب اغلب افکار اتوماتيک است، که اگر عملکرد شما کاهش يافته و احساس ضعف مي کنيد، پيشنهاد مي شود، از يک روان شناس متخصص کمک بگيريد.
9. یوگا ،خصوصاً مانتراMantra و تکنیک آرامیدگیرا یاد بگیرید و تمرین کنید که بسیار مفید است. تکنیک آرامیدگی در کتاب آموزش روان شناسی آموزش و بیش فعالی نوشته ی عابدی و قوام 1388نوشته شده است و تکنیک مانترا در مجله حامی سلامت چاپ شده است.
10. در صورتي که نشانه هاي بيماري را داريد حتما به پزشک مراجعه کنيد.
علي قوام
سر دبيرفصلنامه حامي سلامت
#روان شناس و مدرس دانشگاه
#دکتري روان شناسي
In the past, the previous outbreaks of coronaviruses such as the SARS or the MERS, involved spread between individuals through drop lets, fomites and contact, the transmission of 2019-nCoV may follow similar paths, therefore it is important that steps such as frequent handwashing after direct contact with suspicious environment or ill people, avoiding contact with individuals suspected to be ill with 2019-nCoV infection, avoiding unsafe contact with wild or farm animals, practicing cough ettiquette when ill, i.e., maintaining distance from other individuals, covering mouth while coughing and sneezing into disposable material / clothing and not into hands, and washing hands after wards should be taken in order to minimize the risk of spread to other individuals. In fact, it has been now observed that spread of 2019-nCoV occurs from person to person, with neither having come into contact with an infected animal.