حافظه فعال یکی از کارکردهای مهم شناختی مغز است که وظیفه ی حفظ اطلاعات کوتاه مدت، دستکاری و استفاده از آن در تفکر را بر عهده دارد. بنابراین حافظه کاری را برای به خاطر سپردن آنچه بعداً در صدد انجام آن هستیم به کار میبریم. مثلاً رفتن از اتاقی به اتاقی دیگر برای بازیافتن وسیله ای و ما از حافظه کاری به طور تمام وقت استفاده میکنیم تا اطلاعات مرتبط را در ذهنمان نگه داشته و به خاطر بیاوریم که میخواهیم روی چه موردی تمرکز کنیم. لذا کودکان با حافظه کاری ضعیف با مشکلات عدیده ای در تحصیل مواجه میشوند. مثلاً در ریاضیات و درک مطلب این مشکلات نمایان هستند.
یکی از کاربرد های آشنایی با عملکرد حافظه کاری این است که میتوانید موقعیت های به کار بردن آن را بشناسید و بنابراین یکسری استراتژی های آموزشی خاص را در آموزش دادن به کودکان با حافظه کاری ضعیف به کار برید. به طور مثال دستورالعمل های مخصوص کودکان و یاری گرهای حافظه که به آنها کمک میکند که با وجود این مشکلات یادگیری نسبتاً خوبی داشته باشند. همچنین فاکتور های محیطی مختلف بر روی حافظه کاری اثر دارند. استرس و حواس پرتی که برای کودکان با حافظه کاری ضعیف در یادگیریشان بسیار آسیب رسان هستند.
از عوملی تاثیرات مثبت بر حافظه کاری میگذارند، تمرینات و در نتیجه پرورش دادن این حافظه با انجام فعالیت هایی است که توجه را میطلبد و تحقیقاتی روی این تمرینات و اثر آنها روی بهبود بخشیدن حافظه کاری انجام شده. از این جمله میتوان به نواختن آلات موسیقی اشاره کرد که نیازمند توجه است و از این طریق میتوان به راحتی حافظه کوتاه مدت را بهبود بخشید.